Medresa „Osman ef. Redžović“ obogatila manifestaciju „Selam, ja Resulallah“

U okviru manifestacije „Selam, ja Resulallah“, koja se tradicionalno obilježava svake godine u povodu rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s., 21.12. sa početkom u 19 sati upriličen je kolaž program kojeg su izveli i realizirali vrijedni učenici Medrese“ Osman ef. Redžović“.

Program je održan u ugodnoj atmosferi prostorija Doma Oružanih snaga BiH čiji su domaćini, glavni vojni imam Nesib ef. Hadžić i vojni muftija Hadis ef. Pašalić, iskazali zavidno gostoprimstvo.
Na samom početku programa obratio se direktor Medrese „Osman ef. Redžović“ prof. Dženan ef. Handžić upućujući zahvalnost i nadu da će se slični oblici saradnje Medrese i večerašnjih domaćina nastaviti i u budućnosti.
Nakon uvodnog odlomka iz Kur'ana kojeg je proučio prof. Mirza Selimović nastupili su članovi recitatorske sekcije sa izvođenjem performansa „Četrdeset ti je godina“ prema tekstu turskog autora Dursun Ali Erzindžanlija koji je posvećen uspomeni na našeg dragog poslanika Muhammeda, a.s.

Nakon toga su na scenu stupili članovi hora Medrese koji su pod dirigentskom palicom maestra Edina Fazlića izveli nekoliko ilahija i kasida čiji je sadržaj također vezan za sjećanje na Poslanika a.s.
Centralni sadržaj kolaž programa je izvedba drame „Hranitelj“ za koju je prema tekstu Derviša Sušića scenario i režiju priredila profesorica Amina Dizdar. Kao što se moglo vidjeti na plakatama kojima je najavljen program, drama govori o nesretnoj sudbini dječaka Bajre, koji je, izgubivši roditelje, bio prinuđen, kao najstariji član porodice, raditi, prehranjivati i brinuti se za svoje sestre i brata, zapostavljajući školu i školske obaveze. Bezbrižno djetinstvo zamijenio je kopanjem uglja u napuštenoj rudarskoj jami, stalno upadajući u nevolje zbog toga. Tekst je iz vremena koje je prošlo, ali kojeg se mnogi od nas sjećaju, i čija se poruka itekako može primijeniti na vrijeme u kojem živimo.

Program je uokvirio i okončao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović upućujući pohvale i podršku kolektivu i učenicima Medrese „ Osman ef. Redžović“. Gospodin Dautović je tom prilikom direktoru Handžiću uručio zahvalnicu i prigodne poklone u ime MIZ Sarajevo.
Svojim prisustvom program su uveličali i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, djeca i odgajatelji Doma za djecu bez roditelja Bjelave sa koordinatoricom MIZ Sarajevo Aidom Hadžić, kao i mnogobrojni gosti koji su salu Doma Oružanih snaga napustili u dobrom raspoloženju. Moderator programa bio je prof. Vedad Jusić.

IMG 5154
IMG 5159
IMG 5164
IMG 5171
IMG 5176
IMG 5185
IMG 5189
IMG 5191
IMG 5204
IMG 5207
IMG 5217
IMG 5225
IMG 5226
IMG 5238
IMG 5240
IMG 5253
IMG 5263
IMG 5272
IMG 5273
IMG 5353
IMG 5361
IMG 5369
IMG 5373