Otvoreni mektebski dan: Znanje je naš ponos

U nedjelju, 10.12. u Domu mladih KSC Skenderija upriličen je tradicionalni Otvoreni mektebski dan, za polaznike mektebske nastave sa područja MIZ Sarajevo. Već 13-tu godinu, od kako se organizira manifestacija Selam, ya Resulallah, u sklopu svojih aktivnosti održava se i Otvoreni mektebski dan.

U programu su učestvovali polaznici sarajevskih mekteba, učenici privatne osnove škole “Mehmed Handžić”, Mreža mladih Hadžići, Izudin Čamdžić sa sinovima  i KUD "Ilijaš" iz Ilijaša, koji su za djecu pripremili raznovrstan program.

Kroz razna pitanja, kako o vjeri, fikhu, tako i društvenim i historijskim činjenicama timovi crvenih, zelenih i plavih su pokazali izuzetno znanje. Veliki broj prisutnih polaznika mekteba imalo je priliku pogledati zanimljivu izvedbu KUD-a Ilijaš i podsjetiti se na ono tradicionalno šta posjeduje naša domovina.

Na kraju programa obratio se glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid Dautović,  podsjetivši djecu da su oni jako bitan dio društva, i da će uvijek imati svoj dan u sklopu ove manifestacije. U nastavku su uručene nagrade te su proglašeni pobjednici kviza “Svjetlost znanja”:

1. mjesto (Tim zelenih: Asja Šabić, mekteb Jezero; Ahmed Čomor. mekteb Hadžići; Majla Ćatić, mekteb Novi Ilijaš)

2. mjesto (Tim crvenih: Mirnes Fehrić, mekteb Boljakov Potok; Ilma Cvrk, mekteb Hotonj; Jusuf Imširović, Mekteb Prača)

3. mjesto (Tim plavih: Hamza Imamović, mekteb Hadžijska džamija: Nađa Bajramović, mekteb Sokolović Kolonija 1; Naida Garanović, mekteb Grbavica 2)

Najuspješnijima su dodjeljene nagrade, a uručili su ih glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović i dr. Enes Svraka šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove IZ u BiH, a vrijedne nagrade su podijeljene i najsretnijim i najspretnijim  prisutnim mekteblijama.

IMG 0723
IMG 0738
IMG 0748
IMG 0759
IMG 0767
IMG 0801
IMG 0816
IMG 0859
IMG 0949