Večer mladih pjesnika: Poezija puna ljubavi prema Stvoritelju, Poslaniku i Domovini

U ponedjeljak, 11. decembra u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić, upriličena je Večer mladih pjesnika,  u sklopu 13. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam ya Resulallah” a u kojem su učestvovali pjesnici i autori: Esad Bajić, Kemal Obad, Mirsad Puce i Elma Habib.

Pjesnici su uz citiranje svojih pjesama, ilahija, rubaija i kasida ispričali svoje životne puteve i priče, naglasivši  vrijednost poezije i njenu prisutnost i u vrijeme Poslanika, a.s., a poručeno je kako lik, djelo, poruke i osobine Poslanika a.s.,  nekad najbolje shvatamo preko stihova.

Ovu prelijepu poetsku svečanost punu emocija, u čijem središtu je dominirao Poslanik a.s., otvorila je gošća iz Donjeg Vakufa, Elma Habib, koja je predstavila zbirku poezije “Bez krila do neba” , što je njen književni prvijenac, koji se sastoji od šezdeset i tri pjesme. Elma je kroz citiranje svojih prelijepih pjesama punih metafora pojasnila koja je to njena definicija života kojom oduševljava te šta za nju predstavlja Muhammed a.s. u životu i radu, kao i vjera općenito. 

Kao drugi gost večeri predstavio se Esad ef. Bajiću iz Konjica, iza kojeg je roman “Sjena jednog Taiba”,  koji je doživio svoja tri izdanja, šest zbirki priča, pet zbirki pjesama, velik broj radova iz Islamistike i historije, redaktura i recenzija te radova u brojnim časopisima. Bajić je govorio o svom životnom putu i poetskom stasavanju, a posebno je naglasio zbirku pjesama “Kome sedždu činiš brate” iz 2013. godine iz koje je prisutnima prenio nekoliko svojih pjesama koje su optočene sa jakim emocijama i porukama.

Naredni gost je bio pjesnik i autor iz Mostara Mirsad Puce, koji je kao autor i saradnik radio je na četiri albuma ilahija i kasida, dok je svoje priče objavio je u knjizi “Avlija snova” a sjajne kaside u knjizi  “Srebreni svijet”. „Srebreni svijet“ je zbirka kasida koje je Mirsad Puce napisao u povodu značajnih događaja u kalendaru islamske zajednice i u povodu brojnih svečanosti koje je organizirala Karađoz-begova medresa. Radi se o odrazu divanske i alhamijado književnosti Bošnjaka i njegove kaside odišu idealom ljubavi prema Stvoritelju. Sam autor  naglasio je dozu patriotizma u svojim kasidama i čuvanje emaneta koje su nam ostavili preci.

Posljednji se publici predstavio mladi autor i pjesnik Kemal Obad, koji je 2011. godine objavio zbirku poezije "Amber" a 2012. godine poemu o Palestini na bosanskom i engleskom jeziku pod nazivom "Na kapiji domovine", koju je posebno predstavio. Knjiga poezije "Amber" je njegov književni prvjenac, a radi se o zbirci poezije koja kroz nekoliko raspoređenih ciklusa obiluje vjerskom poezijom, tradicionalnim ilahijama i kasidama, ljubavnom poezijom koja se naslanja na tradiciju bosanske sevdalinke te patriotskim rodoljubljivim pjesmama kroz koje autor nastoji ostvariti poseban osjećaj ljubavi prema Bosni i Hercegovini. Zbirka sadrži različite pjesničke forme, od rubaija, bejtova, katrena do soneta, tercina i slobodnih stihova što je čini posebnom u i sadržajnom i u formalnom smislu.

Na samom kraju glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid Dautović  gostima je uručio zahvalnice i prigodne poklone povodom njihovog učešća u program manifestacije “Selam, ya Resulallah”.

Prisutne su svojim izvedbama počastili članovi Hora MIZ Sarajevo Ibrahim Bilčević i Ammar Đikić, dok je prelijepu sevdalinku  otpjevala mlada Esma Zulić.

7520916000 IMG 1097
7520916000 IMG 1105
7520916000 IMG 1117
7520916000 IMG 1122
7520916000 IMG 1124
7520916000 IMG 1130
7520916000 IMG 1137
7585993792 IMG 1141
viber-image